Jak ustalić koszty wytworzenia w działalności rolniczej
W produkcji zwierzęcej i roślinnej powstają produkty rolnicze, które przy kalkulacji kosztów jednostkowych dzieli się na produkty gotowe główne i uboczne. Co do zasady jednostka powinna ustalić koszt ich wytworzenia.
Zasady wyceny i ujmowania biologicznych aktywów trwałych i obrotowych, niebiologicznych produktów rolniczych oraz ustalania wyniku działalności rolniczej powinny być określone w przyjętej przez przedsiębiorstwo polityce rachunkowości. Okresowo, co najmniej na koniec roku obrotowego należy przeprowadzić inwentaryzację stanu zwierząt i roślin drogą spisu z natury, a jeżeli warunki na to nie pozwalają – drogą porównania danych ksiąg rachunkowych z odpowiednimi dokumentami.
Tematyka kosztów wytworzenia w działalności rolniczej była omawiana w „Tygodniku Podatników” z 23 czerwca, z 30 czerwca i z 28 lipca. W dzisiejszym numerze kontynuujemy wyjaśnianie tych zagadnień.
Dwa rodzaje produktów gotowych
W produkcji...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta


![[?]](https://static.presspublica.pl/web/rp/img/cookies/Qmark.png)